Cursuri de initiere

Motto

“LA 4-5 ANI NU ESTI PREA TANAR IAR PESTE 65 DE ANI NU ESTI DEJA BATRAN PENTRU A FI INITIAT IN TENIS ”

 

Daca vrei sa joci tenis de camp, de placere sau pentru performanta, „drumul” spre terenul de tenis, este acum mai simplu !

Tenisul de camp este un sport  potrivit pentru copilul tau?

In opinia specialistilor in domeniu, tenisul de camp are beneficii, atât din punct de vedere fizic, prin faptul că ajută în dezvoltarea armonioasă a corpului, din punct de vedere psihologic prin faptul că îmbunătăţeşte sănătatea psihică  a copilului cat si din punct de vedere functional  prin faptul că dezvolta gandirea si creativitatea acestuia.

Primul contact cu jocul de tenis poate fi la televizor, joc pe calculator sau direct la terenul de tenis unde alti copii sau adulti joaca tenis. Participarea copilului cu parintii, ca spectatori in tribuna, la un meci oficial, este cel mai bun contact cu jocul de tenis deoarece il va face sa simta emotiile competitiei si importanta jocului.  Copilul trebuie sa stie ca un meci înseamnă întâi de toate o competiţie fair-play, în care cel mai bun câştigă. De regula, la competitiile de tenis (turnee pentru copii, juniori, seniori, seniori +35) comportamentul tribunei nu poate influenta in sens negativ copilul si acesta poate pleca din tribuna/teren doar cu multe impresii nu si cu… expresii.  

 Parintii trebuie sa observe reactille copilului la contactul  vizual cu jocul de tenis, sa discute cu acesta despre ce ii place şi ce nu ii place în practicarea unui sport in general, a tenisului in mod special si apoi sa hotarasca daca este cazul sau nu sa faca primul pas catre terenul de tenis. Drumul in tenis poate duce spre performanta sau catre placere combinata cu o buna stare fizica si de sanatate. Acest fapt poate fi determinat de catre un  instructor specialist.

Impunerea prin forta (pedepse, privarea de anumite drepturi etc), a practicarii unui  tip de sport nu poate avea rezultate pozitive.

Acest prim pas in terenul de tenis poate fi facut impreuna cu:

  1. instructorul (antrenorul) de specialitate;
  2. unul din parinti.

1. Instructorii (antrenorii) de tenis asigura terenul, echipamentul de joc (rachete, mingi speciale pe categorii de varsta) iar cursul de initiere il fac in baza unui program special pe teme, varste si nivel de joc.

2.Parintele trebuie sa asigure in primul rand tinuta de sport, 1-2 rachete, cateva mingi de tenis ( cumparate, imprumutate, inchiriate). Apoi trebuie sa faca cateva schimburi de mingi cu cel mic sau sa arunce cate o minge catre acesta pentru a fi lovita cu racheta. Acest joc poate avea loc pe un teren de tenis, un teren de sport de la scoala sau chiar in curtea casei proprii, bineinteles in functie de posibilitatile si dotarile existente in zona.

Pentru a face acest lucru, parintele nu trebuie sa fie neaparat expert in tenis deoarece este un joc, ca oricare altul, cu cel mic si  trebuie doar  sa aiba mai multa rabdare pe durata jocului, care nu trebuie sa fie prea mare, deoarece, in general,  copii se plictisesc repede.

 Tenisul este unul dintre cele mai bune jocuri pentru întreaga familie. Părinții pot petrece timpul prețios și distractiv pe terenul de tenis impreuna cu copiii lor, chiar de la o  vârstă foarte frageda a acestora.

Tenisul asigura  o mare activitate cardiovasculară și mișcările folosite pe timpul jocului ajuta mult la dezvoltarea echilibrului, agilitatii și coordonarii. Mental, focalizarea este accentuată datorită luării rapid a deciziilor și concentrării  necesare  de  fiecare dată când  mingea este lovită si trimisa in pozitia dorita.  Tenisul este de asemenea, unul din cel mai sigur sport dintre toate ramurile sportive și are o rată foarte scăzută a accidentarilor în comparație cu alte sporturi.

Daca tenisul “prinde” la cel mic, jocul trebuie repetat, iar atunci cand nu este nimeni disponibil  copilul se poate juca si singur lovind cu racheta mingea catre un perete ( peretele este un bun partener pentru tenis).

Pentru o buna initiere in tenis si invatarea corecta a loviturilor prezenta unui instructor de specialitate este strict necesara dar in lipsa, uneori  acesta poate fi inlocuit, partial, de lectiile video prezentate pe diferite site-uri de tenis.

Niciodata nu trebuie uitat cat de importante este faptul  ca parintii sa ofere copiilor alternative sanatoase de petrecere a timpului liber, astfel incat cei mici, sa descopere placerea unui stil de viata activ, in aer liber, impreuna cu altii, renuntand astfel la  activitatile sedentare  ( jocul pe calculator sau telefon, filme TV)  care ocupa cea mai mare parte din  timpul liber al copiilor.

Varianta de planificare  saptamanala,  activitati si ore,  pentru copii si…. uneori pentru adulti  

Total ore pe saptamana =168;

Ore la scoala/pentru scoala=45;

Ore pentru somn=56;

Ore ramase pentru alte activitati= 67,  din care  3-4 ore  pot fi dedicate pentru tenis, in cursul saptamanii sau in weekend.

 

Cursuri de initiere in tenis de camp la Mangalia 

  • Vrei sa inveti copilul sa joace tenis de camp?
  • Vrei sa joci si tu tenis de camp ?

  Pentru a va familiariza cu  cateva din elementele de baza ale unui curs de initiere, indiferent de varsta, click  in meniul principal,  pe „Initiere in  tenis-video”

          Principalul scop al cursurilor de tenis il constituie  participarea copiilor si chiar a parintilor, in timpul liber,  la activitati fizice,  care sunt  vitale pentru mentinerea unei stari optime de sanatate fizica, psihica si morala.

 

 

  CE TREBUIE SA STIM DESPRE INITIEREA IN TENIS

 

  1. Tenisul a fost si este unul dintre cele mai populare sporturi din tara noastra și de asemenea este practicat si urmarit de sute de milioane de oameni din întreaga lume;
  2. Terenuri de sport sau de tenis, cu acces gratuit, sunt disponibile în școli și parcuri;
  3. Pentru a incepe sa practice tenisul un copil are nevoie de o rachetă și de cateva mingi de tenis;
  4. Costul unei rachete și si a unor mingi de tenis este rezonabil astfel încât începutul cheltuielilor in tenis poate fi  mai mic decat in alte ramuri  sportive;
  5. Tenisul se poate începe, pentru copii, de la varsta de 4-5 ani sau la orice varsta cuprinsa intre 5 si …. 65 ani ;
  6. Pe timpul cursului se folosesc rachete uşoare şi mingi de burete;
  7. Se fac activitati care să stimuleze creativitatea copiilor;
  8. La inceput se face un antrenament sau două, pe saptamana, cu durata de maxim  o oră şi jumătate;
  9. Potenţialul unui copil sau nivelul maxim de atins nu se poate determina la o data certa;
  10. Nu se pune presiune pe copii şi activitatea şcolara nu trebuie fie neglijată;
  11. Poate fi primul pas catre tenisul de performanta, activitati de instruire/arbitraj in tenis si nu in ultimul rand catre un stil de viata sanatos si armonios.

  

 

CUM SA FII UN BUN PARINTE IN TENIS      

Un ghid in limba engleza  destinat  să ajute părintii tinerilor jucători de
tenis, abordand probleme ca: relaţia părintilor cu copilul / antrenorul,
dezvoltarea pe termen lung a jucătorului, dezvoltarea independentei şi
atitudinii profesioniste a copilului, structura tenisului în lume şi planificarea
programului competitional.

Being a Better Tennis Parent

 

VREI SA JOCI TENIS SI NU AI RACHETA SI MINGI?

  •   Pretul unei rachete de tenis pentru copii/incepatori : minim 35-50 lei;
  •   Pretul unei mingi pentru copii/incepatori: minim 3,5 lei:

 

 VREI SA JOCI TENIS SI NU AI PARTENER?

           Zidul casei, garajului,  poate fi o solutie pentru a te antrena de unul singur. Daca este posibil, se marcheaza fileul cu o linie pe perete la 0,91 cm deasupra solului si se loveste peretele, cu mingea, deasupra liniei. De asemenea, se poate marca cu o linie, paralela cu peretele,  o distanta (pe sol) fata  de perete (care poate creste progresiv functie de nivelul de reusita al loviturilor), pentru a lovi mingea cu o anumita putere, astfel incat aceasta sa vina din perete peste linia marcata pe sol.   

           Zidul este cel mai tare adversar, iti trimite mingea acolo unde vrei, dar nu poate sa-ti spuna ce gresesti, unde gresesti si ce trebuie sa faci pentru a te corecta.

 

CUM SA JUCAM TENIS ACASA:

 1. https://www.youtube.com/watch?v=AVx7qLZQaRQ

2. https://www.youtube.com/watch?v=GenXgrHPpUQ

3. https://www.youtube.com/watch?v=6lPRJnXZKkU

 

 

CE TREBUIE SA STIM DESPRE:

 

 

 

 SCURT ISTORIC DESPRE CLUBURI DE TENIS DE CAMP:

  • „Leamington Tennis Club“ a fost primul club de tenis din lume, fondat în anul 1874;
  • In Romania, tenisul  dateaza din anul 1885, an in care sunt organizate primele cluburi in Bucuresti, Cluj, Brasov, Ploiesti:
  • „Tenis Club Roman” se infiinteaza la Bucuresti pe data de 8 mai 1910 ;
  • „Federatia Societatilor Romane de Tenis” se infiinteaza pe data de 12 martie 1929 si  se afiliaza la F.I.T. (Federatia Internationala de Tenis).

TC CALLATIS MANGALIA

         „Tenis Club Callatis” este primul club de tenis din Mangalia, fondat în anul 2004.

Presedinte TC Callatis:

Agachi Ioan

0241-755.504

 Vicepresedinte TC Callatis:

Tudor Lakme

0241-754.538

Sediul TC Callatis Mangalia:

Oras: Mangalia

Judet: Constanta

Adresa: Str. G-ral Boerescu, Nr 22a

Telefon : 0241-756.454

Fax: 0241-756.454

E-mail: agachi.tenis@yahoo.com

                                       Antrenori si instructori de tenis din judetul Constanta

                                           ( Registrul antrenorilor FRT )

Nr crt Denumire club afiliat FRT Numele si Prenumele Calificare
1. Reprezentant Județean Colegiul Național al Antrenorilor CNA-FRT Macoveciuc Ion Antrenor FRT
2. LPS N. Rotaru Constanța Macoveciuc Ioan Antrenor FRT
3. Ene Nicușor Antrenor FRT
4. Ivancu Lenuța Antrenor FRT
5. Alistarch Adrian Antrenor FRT
6. Popescu Radu Antrenor FRT
7. Breaktennisclub.com Mamaia Vanghele George Instructor FRT
8. Panait Cosmin Instructor FRT
9. Easy Tenis Club Mamaia Ochilet Dorin Antrenor FRT
10. Mototolea Silviu Instructor FRT
11. Tenis Club Samtronic Mamaia Ivancu Sorin Antrenor FRT
12. CS Axiopolis Cernavodă Chiru Constantin Antrenor FRT
13. Callatis Mangalia Filip Constantin Antrenor FRT
14. Tudor Lakme Antrenor FRT
15. Agachi Ion Instructor FRT
16. Geo Constantin Instructor FRT
17. Tenis Club Idu Mamaia Sebastian Ileana Instructor FRT
18. Baciu Marius Instructor FRT
19. Stefanescu Florenta Instructor FRT
20. Panait Liviu Antrenor FRT
21. Graniceanu Simona Instructor FRT
22. TC. Idu Panait Liviu Antrenor FRT
23. Șerban Ileana Instructor FRT
24. Baciu Marius Instructor FRT
25. Rădeanu Mihai Instructor FRT
26. Ștefănescu Florența Instructor FRT
27. Grăniceanu Simona Instructor FRT
28. AS Play Garba Emil Antrenor Maestru FRT
29. AS Tenis Litoral Iacob Andrei Antrenor FRT
30. TC Mangalia Alexandru Vasile Instructor FRT
31. Constantin Geo Instructor FRT
32. Filip Constantin Antrenor Asistent
33. TC Neptun Timaru Doru Antrenor Asistent
34. Iancu Emilian Antrenor FRT